Az Előkép 5 és 6 éves kor közötti gyerekeknél segít feltárni azon képességek fejlettségét, amelyek már ebben az életkorban felmérhetőek és fejleszthetőek, és amelyek jelentősen befolyásolják a későbbi iskolakezdés könnyedségét, sikerét. A szolgáltatás célja, hogy segítséget nyújtson a szülőnek abban, hogy a majdani sikeres, rizikómentes iskolakezdéshez szükséges fejlesztéseket a gyerek akár 5 éves korától, egyénre szabottan megkaphassa.
 
Fontos lehet a felmérés olyan gyerekek számára, akik tavasszal vagy nyáron töltik be hatodik életévüket, és szeptemberben a hatályos jogszabályok szerint iskolát kell kezeniük. A hagyományos iskolaérettségi vizsgálatokhoz képest a felmérés nagyobb felbontású: jóval szélesebb körben képes jelezni a korai iskolakezdés lehetséges rizikóit, ezzel hozzásegítve a szülőt a gyerek számára optimális döntéshez.
 
A diagnosztikai csomag az alsó tagozatban elsajátítandó alapkészségek (olvasható, helyes, és megfelelő tempójú írás, könnyed, értő olvasás, számolás, pontos hallás utáni megértés, szövegalkotás) képességbeli hátterét és az idegrendszeri funkciók fejlődésének, érésének sajátosságait méri fel erre kifejlesztett eszközökkel, és tesz javaslatot szükség esetén a fejlesztésükre.
 
A felmérést Oros Éva gyógypedagógus-pszichopedagógus, a Nagy Kép diagnosztikai és fejlesztő szakembere végzi. A felmérés a szülő jelenlétében történik, teljes, a tanácsadást is magába foglaló időtartama 180 perc, díja 30.000 Ft, ez a díj egy írásos összefoglalót is tartalmaz. A felmérés eredményéről, és ha szükséges, a fejlesztési javaslatokról kérésre részletes írott szakvélemény készül, ennek díja 8.000 Ft.
 
A felmérésre az 5. évet már betöltött, de még nem 6 éves gyermekükkel a jelentkezési űrlapon tudnak jelentkezni, kérjük, hogy az időpontok gyorsabb, hatékonyabb kiadása érdekében szíveskedjenek a “Miben kér tanácsot/segítséget?” mezőbe az “Előkép” szót beírni.
 
 
 
 
Kapcsolódó cikkek:

Hány évesen menjen a gyerek iskolába?

Korai intenzív nyelvtanulás – előny vagy rizikó?

Képességfejlesztés, iskolaválasztás

Hogyan válasszunk iskolát?

Fogalomtár: Kontrollfunkciók: gátlás-késleltetés

Fogalomtár: Feladattartás

Fogalomtár: Beszédértés

Fogalomtár: Figyelem

Fogalomtár: Vizuális észlelés

Fogalomtár: Beszédészlelés

Fogalomtár: Olvasás

Fogalomtár: Szerialitás