Fogalomtár: Hallás

hallas1

 
Az idegrendszer az őt körülvevő környezetről az érzékszervek segítségével gyűjt információt. A hallás során a fül összegyűjti, és idegi jellé alakítja a levegő részecskéinek bizonyos tartományban (kb. 20 – 20 000 hertz) jelen lévő rezgéseit. Ezeket az idegi jeleket a hallóidegek az agyba továbbítják. Itt történik a hallott érzékletek észlelése, azaz azonosítása, megkülönböztetése, alakzattá formálása, sorba rendezése, időtartamuk azonosítása. A hallás bizonytalanságát a hallószervek betegsége, sérülése mellett okozhatja az orrmandula megnagyobbodása, az orrnyálkahártya duzzanata is.
 
A hallás bizonytalansága az idegrendszer korai fejlődési szakaszaiban akadályozhatja a pontos beszédészlelés kialakulását, pillanatnyi sérülése, tartós, vagy visszatérő csökkenése megnehezíti a szóban adott instrukciók megértésének sikerességét, így közvetlenül hat az iskolai működésre.
 
Fontos! A beszédértés komplex, több feldolgozási szintet és területet magába foglaló képesség. Önmagában az ép hallás nem elegendő a hallott információk pontos megértéséhez, ép audiogram mellett lehet valakinek komoly hallás utáni megértési nehézsége. A “szelektív hallás” népi mítosz, komplex felméréssel pontosan meghatározható az auditív instrukciókra adott csökkent reakciók oki háttere.
 
 
 
Szerző: Szűcs Imre Lóránt
 
 
Kapcsolódó cikkek:

Fogalomtár: Beszédészlelés

Fogalomtár: Beszédértés